Hundraser

Bichon Havanais

Russkaya Tsvetnaya Bolonka

Historik

Rasen härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes därifrån till Kuba av sjömän. I sitt ursprungsområde dog rasen mer eller mindre ut medan den fortsatte att utvecklas på Kuba som mycket uppskattad sällskapshund åt aristokratin.

 

Användningsområde

Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och är en idealisk familje- och sällskapshund. Den följer gärna med på äventyr.

 

Hälsa

Sedan många år tillbaka undersöker uppfödarna avelsdjuren för hjärt- och ögonsjukdomar samt för patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att rasen ska vara frisk även i fortsättningen. Rasen lever i regel länge.

 

Egenskaper / Mentalitet

Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown.

 

Storlek och utseende

Mankhöjd är 23–27 cm. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig, silkesmjuk och tämligen åtliggande och ha lite eller ingen underull. Rasen kan ha olika färger, vit (mycket sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i ovan nämnda färger. Rasen ska vara en liten och energisk hund. Robust, men ändå elegant.

 

Pälsvård

En bichon havanais kräver en hel del pälsvård. Den ska inte klippas eller trimmas, men måste kammas regelbundet och badas var 14:e dag för att pälsen ska hållas ren. En fördel är att rasen inte fäller. Vid cirka 1–1½ års ålder byter den till vuxen päls och då gäller daglig kamning. Annars kan hunden lätt få stora tovor som både är besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden.

 

Övrigt

Rasen lämpar sig väl som sällskapshund. De har ett måttligt rörelsebehov, är lättdresserade och uppskattar därför agility- och lydnadsträning. De klarar också spårning. Det finns till och med exempel på individer som klarat jaktprov för rådjur. De har även använts som cirkushundar. Rasen har på de senare åren blivit väldigt populär som sällskapshund. För närvarande finns det cirka 5400 registrerade hundar i Sverige

Historik

Ryssland är rasens ursprungsland. 1951 började några hunduppfödare använda olika franska spaniels, vilka korsavlades med bl.a. Shih tzu och Lhasa apso. Ambitionen var, att skapa en färgrik knähund. Man fick till slut fram en homogen rastyp 1964 och första rasstandarden skrevs då.

 

Användningsområde

Sällskapshund.

 

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

 

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja.

 

Storlek och utseende

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är maximalt 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger utom helvit och fläckig. Små vita tecken på bröst och tassar accepteras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

 

Pälsvård

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Källa: Svenska Kennel Klubben

Klicka här för att läsa mer om rasstandarden på SKK's hemsida.

Callunavias tipsar om pälsvård

Både havanaisen och bolonkan är långhåriga raser som kräver en hel del pälsvård om man väljer att hålla deras päls lång. Jag stöttar gärna med baskunskap om man vill ha ha sin hund i lång päls. Vill man klippa sin hund och ha den i en sportigare frisyr så är jag självklart positiv till detta. Det är hundens och familjens val av vad som passar bäst !

Källa: Svenska Kennel Klubben

Klicka här för att läsa mer om rasstandarden på SKK's hemsida.

Copyright © 2014 www.callunavias.se